Publieksinformatie toeristenbelasting

Inleiding

In de gemeente Vlieland wordt toeristenbelasting geheven. Deze belasting wordt geheven om niet­-ingezetenen te laten meebetalen aan voorzieningen die de gemeente Vlieland op het eiland realiseert. Voorbeelden van dergelijke voorzieningen zijn, de strandbewaking, het museum Tromp's Huys, het informatiecentrum De Noordwester, de bibliotheek en het zwembad. Maar ook de straatverlichting, het onderhoud aan de wegen en de fietspaden en het verwijderen van straat- en zwerfvuil zijn voorzieningen voor zowel gasten als eilanders. Ook de taken van een lokale overheid bij het realiseren van lokale democratie, openbare orde, kortom het functioneren van het lokale algemene bestuur als zodanig worden mede uitgevoerd ten behoeve van niet-ingezetenen. Het gemeentebestuur van Vlieland vindt het billijk dat ook niet-ingezetenen aan deze voorzieningen meebetalen door middel van de toeristenbelasting.

Wie moeten wat betalen?

Belastingplichtig voor de toeristenbelasting zijn:

1.  niet-ingezetenen die op Vlieland verblijven tussen 07.00 uur en 23.00 uur, en

2.  degene die gelegenheid biedt tot overnachten: de logiesverstrekker. Het bedrag dat een belastingplichtige logiesverstrekker moet betalen bedraagt het aantal overnachtingen in diens accommodatie door personen  vanaf de leeftijd van vier jaar vermenigvuldigt met het tarief per nacht.

Het tarief bedraagt in 2021: €  2,05 per persoon per dag (bootkaart) en per overnachting (logiesverstrekker).

Bij een bezoek aan het eiland kunt u dan ook tweemaal met de toeristenbelasting in aanraking komen:

De dag van aankomst

De toeristenbelasting voor de dag van aankomst (het verblijf tussen 07.00 uur en 23.00 uur) betaalt u in het plaatsbewijs van de veerboot.  Bij de prijs van het plaatsbewijs is namelijk de toeristenbel­asting voor die dag inbegrepen. Ongeacht met welk doel u een bezoek aan het eiland brengt, betaalt u voor deze dag. Er worden geen ontheffingen, vrijstellingen of restituties verleend.

Per overnachting

Overnacht u bij een logiesverstrekker (hotel, pension, appartement, zomerhuisje, kampeerterrein, kamppen­sion, kamerverhuurder of een ander vakantie-onderkomen), dan mag de eigenaar de door hem/haar verschuldigde toeristenbelasting bij u in rekening brengen. Er zijn geen voorschriften voor de manier waarop dit gebeurt. Zo kan de ene logiesverstrekker de toeristenbelasting in de totaalprijs opnemen (zodat u dit niet afzonderlijk op de nota ziet), en kan de andere de belasting afzonderlijk op de nota vermelden.

In een aantal gevallen hoeft de logiesverstrekker geen toeristenbelasting aan de gemeente af te dragen, en mag die dus ook niet bij u in rekening gebracht worden, namelijk wanneer u:

-           op het eiland bent op last van de overheid;

-           tegen betaling werk op het eiland verricht vanwege uw beroep of bedrijf;

-           een begrafenis bijwoont (voor ten hoogste twee aansluitende dagen);

-           het graf van een familielid (t/m de tweede graad) bezoekt (voor ten hoogste twee aansluitende dagen);

-           voor dezelfde dag(en) reeds watertoeristenbelasting in de jachthaven hebt betaald.

Wanneer één van deze gevallen op u van toepassing is dan is het verstandig dat zo spoedig mogelijk (beter nog: direct bij uw reservering) aan uw gastheer te melden, zodat hij het berekenen van toeristenbelasting achterwege kan laten.

Wanneer u het niet eens mocht zijn met de toeristenbelasting die de logiesverstrekker aan u in rekening brengt, dan moet u dat met de logiesverstrekker oplossen. Wat een logiesverstrekker aan de gast berekent, is een zaak tussen de logiesverstrekker en de gast. De gemeente Vlieland kan u daarbij niet van dienst zijn.

Wat betaalt u in totaliteit?

Door de combinatie van de toeristenbelasting op de bootkaart (voor de eerste dag) en die via de logiesverstrekker (per nacht) is iedere dag van het bezoek van een niet-ingezetene belast met toeristenbelasting.

Eigen vakantie-onderkomen

Voor niet-Vlielander eigenaren die in hun eigen logiesaccommodatie verblijven, gelden afzonderlijke bepalingen in relatie tot de forensenbelasting. Nadere informatie hierover wordt gaarne verstrekt.

Watertoeristenbelasting

Meert u met een boot af in de jachthaven, dan betaalt u de toeristenbelasting samen met het havengeld. De watertoeristenbelasting bedraagt in 2021 € 2,05 per dag per persoon vanaf vier jaar. Verder is de watertoeristenbelasting gelijk aan de 'gewone' toeristenbelasting.

Aanvullende informatie

Wilt u meer informatie over de toeristenbelasting, neemt u dan kontakt op met de gemeente Vlieland. Daar kunt u ook een exemplaar van de Verordening Toeristenbelasting verkrijgen. U gelieve met vragen contact op te nemen met:

Gemeente Vlieland, postbus 10, 8899 ZN Vlieland:

-           mevrouw E. Chevallier, op maandag tot en met donderdag (tel. 0562-452728 e.chevallier@vlieland.nl)      

Natuurlijk mag u ook naar het gemeentehuis komen om inlichtingen te vragen. De openingsuren van het gemeentehuis zijn: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en op dinsdag ook van 14.00 tot 16.00 uur.