Hedwig de Lang

Hedwig de Lang, Groen Wit, fractievoorzitter

Wie ben je?

Mijn naam is Hedwig de Lang- Rodenhuis, ik ben in 1958 geboren in Schoonhoven en opgegroeid in Limmen, een dorp in de buurt van Alkmaar. Als peuter kwam ik met mijn ouders kamperen op Vlieland. .

Na de havo heb ik de opleiding Z verpleegkundige gedaan. Gewoond en gewerkt in Heemstede, Den Helder en Amsterdam. Na een scheiding in 1984 weer een vakantie op Vlieland waar ik Jouke leerde kennen en we besloten om januari 1986 op Vlieland te gaan samenwonen. We hebben samen drie kinderen gekregen, een jongen en twee meiden.

Wat doe je naast het raadswerk?

Na diverse banen gehad te hebben ben ik in 2008 weer de zorg ingerold en werk ik met plezier in de Uiterton. Vrije tijd besteed ik aan een goed boek, bezoek aan de wal bij familie en vrienden, sinds een jaar ook weer bij de toneelvereniging, muziek luisteren, raadsvergaderingen voorbereiden of gewoon een dag even” lekker helemaal niks”.

Sinds wanneer ben je gemeenteraadslid?

Ik zit sinds 2006 in de gemeenteraad.

Waarom ben je gemeenteraadslid?

Er was destijds in het lokale krantje ‘het Baken’ een oproep van alle partijen op Vlieland aan iedereen die belangstelling had om zich als kandidaat raadslid aan te melden. Omdat ik vond dat, als je enigszins invloed op het reilen en zeilen binnen een gemeente wilt hebben, je ook je hoofd boven het maaiveld moet durven uitsteken. Daarom meldde ik mij toen bij de PvdA aan en mocht ik voor hen op de lijst staan, wat resulteerde in een plek binnen de gemeenteraad.

Wat wil je bereiken als gemeenteraadslid?

Als raadslid is mijn persoonlijke doel om de mensen zo goed mogelijk te vertegenwoordigen in de raad.

Deze periode zijn wij een coalitie aangegaan en hebben een goed akkoord opgesteld. De rode draad hierin is een leefbare eilandgemeente te zijn waarin voorzieningen zoals onder andere onderwijs, zorg en wonen voor de inwoners belangrijk zijn. Ook voor de toekomst zijn we hard bezig met verduurzamen van onder andere de energievoorziening. Er worden grote stappen genomen en ik ga er van uit dat op het einde van deze periode zo goed als alles afgevinkt kan worden.

Wat zijn je ervaringen in de raad tot nu toe?

Als mensen mij vragen hoe ik het raadswerk vind zeg ik altijd het is een serieuze hobby… Dit klinkt misschien raar maar ik vind het leuk om te doen, je leert achtergronden kennen, je verdiepen in onderwerpen zodat je beslissingen kunt nemen en ook begrijpen. Hierdoor kun je ook vragen van inwoners beantwoorden. Je moet er tijd voor nemen en dat is soms naast een baan best moeilijk maar iedere hobby kost tijd.

Waar ik mij soms helaas wel aan blijf storen zijn de wettelijke termijnen die in acht genomen moeten worden, logisch maar dat haalt zo af en toe wel de vaart uit het definitief beslissen en handelen.

In mijn eerste periode hadden we een burgemeester die erg sterk was in lichaamstaal en ik heb wel eens gedacht “ waar ben ik aan begonnen... zulke onzin sta ik toch niet uit te kramen..” . Gelukkig is dit gevoel voorbij gegaan, raadslid zijn is een continu leerproces

(Waarom) zou je Vlielanders aanraden de raadsvergaderingen te volgen, zich aan te sluiten bij een politieke partij of zich misschien zelf beschikbaar te stellen als gemeenteraadslid?

Er gebeurt een heleboel op Vlieland. Om het hoe wat en waarom te begrijpen zou ik als inwoner zeker de raadsvergadering bezoeken of meeluisteren of later in de week de vergadering nog eens naluisteren… Soms komen besluiten bij sommigen negatief over maar tijdens een raadsvergadering kan er duidelijk worden waarom iets wel of niet doorgaat. Als inwoner kun je ook altijd inspreken over een onderwerp waarover je de raad oproept om daar aandacht aan te geven .

Ben je begaan met je gemeente en denk je dat jij het nieuwe raadslid zou kunnen zijn dan zou ik je uit willen nodigen om eens bij een achterbanbespreking te komen in de week voor de raadsvergadering. Misschien sta je dan de volgende periode ook op een kieslijst omdat je hart voor Vlieland hebt.