Gerard Pelgrim

Gerard Pelgrim, raadslid voor GroenWit

Wie ben je?

Ik ben Gerard Pelgrim, geboren 29 oktober 1957 in Putte (N.Br.). Tot mijn 12e heb ik in Noord Brabant gewoond. Vervolgens zijn wij verhuisd naar Twente. In 1976 leerde ik Martha (mijn vrouw) kennen op de Pedagogische Academie Twente. In december 1980 zijn wij getrouwd. Ik heb op verschillende openbare (Dalton)basisscholen in Enschede gewerkt en ben vele jaren vanuit Enschede met groep 8 mee geweest op schoolreis naar Vlieland (‘Twest Endt). In 2008 werd ik directeur van o.b.s. De Zeester op Vlieland en kwamen we op ons geliefde eiland wonen.

Wat doe je naast het raadswerk?

Naast het raadswerk ben ik als vrijwilliger werkzaam bij de KNRM Vlieland en assisteer ik bij begeleid zwemmen in sportcentrum Flidunen.
Daarnaast ben ik penningmeester bij TCV ’91 en ik ben ook regelmatig zelf actief op de tennisbaan. Van wandelen en fietsen in de natuur kan ik enorm genieten. Daarnaast mag ik  ’s winters graag schaatsen of skiën.

Sinds wanneer ben je gemeenteraadslid?

Sinds maart 2018 ben ik raadslid van GroenWit en vanaf juni 2020 zit ik ook in de auditcommissie van de raad.

Waarom ben je gemeenteraadslid?

Als directeur basisschool op Vlieland kreeg ik steeds meer te maken met de politiek, zeker in de voorbereiding naar de bouw van de nieuwe school De Jutter. De interesse werd in de loop der jaren steeds groter, alhoewel ik de baan van directeur  niet kon combineren met raadslid. Toen ik meer tijd kreeg, dacht ik dit is mijn kans! Op deze manier kan ik meer voor het eiland betekenen.

Wat wil je bereiken als gemeenteraadslid?

Ten eerste wil ik de mensen op het eiland zo goed mogelijk vertegenwoordigen. Ik wil dat we een balans in leefbaarheid op ons mooie natuurschone, rustige eiland houden. Hierbij vind ik het belangrijk dat we kwalitatief goede voorzieningen voor de bewoners hebben, zoals bijvoorbeeld wonen, onderwijs, zorg en sport. Daarnaast zullen we ook goede faciliteiten beschikbaar moeten hebben voor het toerisme. Samen kunnen we het eiland leefbaar houden.

Wat zijn je ervaringen in de raad tot nu toe?

Ik vind het heel boeiend en inspirerend om over belangrijke zaken mee te denken. Daarnaast maak ik meer contact met zowel onze achterban, de mensen in de raad en op het eiland als ook raadsleden van de andere Waddeneilanden. Tevens krijg je meer achtergrondinformatie om je besluit te kunnen nemen. Door al het leesvoer en de gesprekken met verschillende instanties, krijg ik nog meer inzicht in wat er speelt. Ik krijg er energie van en kan hier enorm van genieten. 

(Waarom) zou je Vlielanders aanraden de raadsvergaderingen te volgen, zich aan te sluiten bij een politieke partij of zich misschien zelf beschikbaar te stellen als gemeenteraadslid?

We hebben allemaal het beste met ons eiland voor. Alleen verschillen we wel eens van mening wat het beste is. Dan is het goed om er samen over te praten en tot een grote gemene deler te komen. Hoe meer mensen echt meedenken, hoe beter we de stem van het eiland kunnen vertegenwoordigen. Voor onze gemeenteraad zou ik het goed vinden, dat er in de volgende periode meer jonge mensen bij betrokken zijn. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Twijfel je of denk je er serieus over, kom een keer vrijblijvend meepraten tijdens onze GroenWit voorvergadering. Hier krijgt een ieder de kans om mee te denken met onze partij. De voorvergaderingen hebben we altijd in de week voorafgaand aan de volgende raadsvergadering.