Vlieland, ons grootse kleine eiland

Dit item is verlopen op 11-05-2020.

Een warme zomeravond eind juni in Den Haag: het eerste waddendiner. De 3 waddenprovincies, Groningen, Fryslân en Noord-Holland hadden bestuurders, kamerleden, andere politici, natuurorganisaties, kortom iedereen die van belang kan zijn voor de wadden uitgenodigd.

In het restaurant van Nieuwspoort, het perscentrum in Den Haag, waren 140 mensen aanwezig om geïnformeerd te worden- en te overleggen over de wadden. Op een mooi moment: aan de vooravond van het waddendebat wat de volgende dag in de Tweede Kamer gehouden werd en tien jaar na de erkenning van het Waddengebied als Unesco-werelderfgoed.

Iedereen was erg onder de indruk van het heerlijke diner. En eerlijk gezegd maakte dat me supertrots, want het waren Roland Bakker en Robert Burema van restaurant Zuiver die met allerlei waddenproducten afgereisd waren naar Den Haag om daar, in de keuken van Nieuwspoort, voor 140 mensen een fantastisch diner te bereiden.

Arno Brok, onze commissaris van de koning vertelde over zijn liefde voor de wadden en hetzelfde deed Frits Wester. Maar er werd ook gesproken over de noodzaak om op de goede manier met het wad om te gaan, met respect voor natuur en bewoners. En er was muziek van en door Gerrit Breteler. Alle ingrediënten voor een geslaagde avond en een investering in de toekomst. Immers, als we later een beroep willen doen op bijvoorbeeld kamerleden dan is het goed dat we elkaar al een keer hebben ontmoet. Het is dan ook mooi dat de afspraak gemaakt is om van het waddendiner een traditie te maken.

Meer recent scoorde Vlieland ook prima: op 30 juli kreeg Vlieland de prijs voor het schoonste strand op de friese wadden 2019. Harry Westers was bij de uitreiking in Zandvoort om de prijs in ontvangst te nemen. Ook weer een mooi voorbeeld van waarin ons kleine eiland groots is.

 Tineke Schokker-Strampel

Reacties (0)