Plastic in de Waddenzee

Dit item is verlopen op 11-05-2020.

Eind november was ik op een ‘werkcongres Plasticvrije Waddenzee’ in Lauwersoog. Vanuit de samenwerkende Waddeneilanden ben ik naar voren geschoven als lid van het Dagelijks Bestuur van de Kimo, de Nederlands-Belgische tak van een organisatie die zich o.a. inzet om het afval in zee te verminderen. Door de recente ramp met de MSC Zoe een heel actueel onderwerp, waarover het laatste woord nog niet is gezegd.

Plastic in zee is een probleem. We hebben allemaal nu wel gehoord van de plastic soep. We hebben allemaal wel de beelden gezien van zeevogels verstrikt in netten, plastic bolletjes en touwtjes in de magen van vissen en andere dieren. Ze voelen zich verzadigd en verhongeren omdat ze niet (meer) eten. Plastic hoopt zich ook op in onze voedselketen.

Gelukkig is er ook positief nieuws. Er worden pogingen gedaan door Boyan Slat, een Nederlandse jongeman, om de plastic soep uit zee te vissen. Sinds september 2018 is zijn stichting The Ocean Cleanup actief tussen Hawaï en Californië. Helaas heeft het project momenteel met wat tegenslag te maken.

Kimo zorgt met het actieprogramma Fishing for Litter, dat vissers het afval in hun netten kunnen afleveren in de thuishaven, ook in Harlingen. Jaarlijks vindt landelijk de Beach Cleanup plaats. Elk jaar organiseert Staatsbosbeheer hier in samenwerking met o.a. Rijkswaterstaat en KNRM een strandschoonmaak. Het plastic wordt dus opgeruimd. Wat is dan nog het probleem?

Dat het plastic in zee terecht komt. En hoe komt het daar? Een groot deel van het plastic is afkomstig van bronnen op zee. “Kabels, netten, boeien, onderdelen van kreeftvallen, enzovoort”, zegt marien bioloog Jan Andries van Franeker van Wageningen Marine Research.

Tevens is een groot deel afkomstig van het land (zie het wereldkaartje ‘Waar zwervend plastic afval vandaan komt’). Via regenwater loopt het rivieren in en komt het uiteindelijk in zee terecht. Boyan Slat: “Natuurlijk moet je het probleem ook bij de bron aanpakken, en mensen bewust maken dat ze plastic niet zo veel en makkelijk moeten weggooien. Maar ook al zou de aanvoer vandaag stoppen, dan drijft er nog steeds ontzettend veel in de oceanen.”

https://www.theoceancleanup.com/fileadmin/_processed_/csm_MPW_Research_Map_Blogpost_dbe97588a7.png

Toen we met man en macht het strand opruimden – burgemeester Schokker had het daar in haar weblog ook al over – en het vele verpakkingsmateriaal bijeen vergaarden hoorde ik mensen zeggen: “Wat een bult plastic gebruiken we met elkaar. Kan dat niet wat minder?”

Jazeker kan dat. Fabrikanten kunnen vaker kiezen voor verpakkingsmateriaal van (hergebruikt) karton of afbreekbaar ‘plastic’ van organisch restmateriaal. Statiegeld op kleine plastic frisdrankflesjes (en –blikjes) zou ook veel zwerfafval voorkomen. Als consument kunnen we zelf minder plastic te gebruiken. Plastic wegwerpflesjes en draagtassen komen er daarom bij mij thuis niet meer in, behalve als ze een tweede of derde leven zijn begonnen.

Tips om zelf minder plastic te gebruiken? Scan de QR-code of kijk op https://www.nationalgeographic.nl/stop-met-plastic/2018/05/de-acht-doelen-van-stopmetplastic

 

Bronnen: De Volkskrant, The Ocean Cleanup, NRC, National Geographic

Reacties (3)

Door Marja Veerdig, 07 03 2019 om 14:41
Leuke en vooral goede blog :)!
Door marian woestenburg, 22 04 2019 om 11:44
Dag Elsje,

Met plezier heb ik je blog gelezen. Met plezier kijk ik ook naar mensen zoals Ellen de Rijke die zich al jaren inzet voor een schoon strand en een schoon eiland.Hulde!! We kunnen OP het eiland echter nog veel meer doen. We\jullie als bestuurden en als handhaver kunnen bijvoorbeeld bouwbedrijven er op aanspreken om zorgvuldiger om te gaan met verpakkingsmaterialen. Waar gebouwd wordt ligt het duin, de bermen vol troep, kijk maar eens bij perceel oude basisschool. Ook kunnen we'jullie een actiever beleid voeren op het gebied van sigarettenpeuken. De straatveger veegt waar hij kan komen, maar dat is niet genoeg. Gloppen, bospaden, de dijk op het strand en zelfs op het Wad vind je peuken. Een gedeelte daarvan komt in zee terecht. Voorlichting zou al wat zijn!! Doeksen TV?

Ik denk mee!

Hartelijke groet,

Marian
Door Elsje, 02 05 2019 om 13:27
Dag Marja en Marian,
Dank voor jullie reactie.
Iedereen die helpt het afval op te ruimen verdient een pluim! Helemaal terecht.
Het verminderen van (plastic) afval door daar in vergunningen op te wijzen is een goed idee. En met betere voorlichting kunnen we ook een stap in de goede richting zetten.
Groet, Elsje