Over containers en de schepen die voorbij varen

Dit item is verlopen op 11-05-2020.

Het zou wat zijn; je rijdt met je auto over de snelweg en opeens valt een deel van de lading van de vrachtwagen die voor je rijdt. Een lading stoelen en kussens ligt verspreid over de weg. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat zoiets zou gebeuren. Je zou de weg niet meer op durven bij de gedachte alleen al.

Op Vlieland hebben we geen snelweg. Maar ten noorden van Vlieland is een hele drukke route voor de scheepvaart. Het schijnt één van de drukste routes ter wereld te zijn, waar enorme containerschepen naar de grote zeehavens varen om daar hun vracht te lossen. Streng gereguleerd, zoals dat in de scheepvaart gebruikelijk is, maar evengoed kan er wat mis gaan.

En zo kwam het dat ik in de vroege ochtend op de dag na de gezellige nieuwjaarsreceptie in de Bolder een telefoontje kreeg dat er het één-en-ander was aangespoeld op het strand. Zodra het niet meer aardedonker was zijn Elzo en ik een rondje strand gaan doen. Drie containers lagen in de branding en het hele strand van oost naar west lag bezaaid met o.a. kuipjes van stoelen, fleecedekens, latten van lattenbodems klein plastic en plastic zakken.

Om 12.30 overleg op het gemeentehuis met de hulpdiensten. In de containers zaten geen gevaarlijke stoffen en de troep op het strand leverde voor mensen ook geen gevaar op. Dus: zo snel mogelijk opruimen, voordat er dingen zouden wegwaaien of onder het zand zouden verdwijnen. De hele middag is er door zo’n 70 vrijwilligers keihard gewerkt met behulp van de beschikbaar gestelde shovels en tractors.

De volgende ochtend bij schemer weer een rondje strand en nu waren er met name  kussens aangespoeld. Om een lang verhaal kort te maken: dankzij de geweldige inzet van de vrijwilligers en bedrijven was rond 13.00 uur donderdagmiddag het grote spul opgeruimd en kon de beachcleaner aan het werk voor het kleine spul.

De rederij heeft aangegeven de kosten die gemaakt zijn en de schade te betalen. Dat lijkt mij niet meer dan logisch en we werken als eilanden onderling hiervoor samen. Verder zijn we hard aan het werk om voorelkaar te krijgen dat er in alle containers een tracker komt zodat ze te vinden zijn als ze overboord slaan en dat er een goed systeem komt zodat meteen duidelijk is wat de exacte inhoud is.

Maar het allerbelangrijkste: hoe wordt voorkomen dat containers overboord slaan. De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen, aanvullend op het onderzoek wat door Panama gedaan wordt (het schip vaart onder Panamese vlag). De Veiligheidsregio’s laten onderzoek doen en er zijn meer zaken die onderzocht en geëvalueerd worden. Maar wat mij betreft wordt de grootste uitdaging dat er daadwerkelijk wat gedaan wordt, met name met de kennis over hoe voorkomen kan worden dat er containers overboord gaan. En dan met voorrang containers waar gevaarlijke stoffen in zitten.

Reacties (1)

Door Berend J, 02 02 2019 om 13:53
Misschien een idee om een goed beeld te krijgen van de werkelijke drukte van de vaarroute is om bijv. de Maritieme Academie of de Zeevaartschool Terschelling een inventarisatie te laten maken over een aantal maanden hoeveel (teu) containers de eilanden passeert. Naar mijn idee (via AIS) ruim 200.000 per dag. Maar dit is gebaseerd op de capaciteit van de schepen en niet op het werkelijk aantal.