Bericht van wethouder Elsje de Ruijter (9 januari 2021)

Lieve mensen,

We hebben 2020 zonder veel knallen, maar met het geronk van brommers en motoren toch een beetje op z’n Vlielands, kunnen afsluiten. Afsluiten is ook terugblikken.

Maar terugblikken op een jaar waarin zó veel gebeurde, dat het wel leek alsof de wereld op zijn kop stond, is voor iedereen anders. Misschien heeft u een dierbare verloren, bent u zelf ziek geweest of heeft u zich eenzaam gevoeld. Misschien kon u niet werken of moest dat op een andere manier. Misschien vond u het juist wel prettig rustig en genoot u van de blauwe lucht zonder vliegtuigstrepen. Kortom: terugblikken is zeer persoonlijk en laat ik liever aan uzelf over.

Ik blik liever vooruit, op een jaar waarin de vaccinatie tegen het Covid-19 virus start. Zo snel als deze vaccins ontwikkeld zijn, dat is echt onvoorstelbaar! Het laat zien waartoe de medische wetenschap in staat is, als de nood aan de man is. Nu ook de goedkeuring door het Europees Medicijnen Agentschap van het eerste vaccin een feit is, worden deze vaccins uitgerold over Nederland.

Men start met de vaccinatie van bepaalde groepen: zorgmedewerkers en wijkverplegers eerst. Landelijk is de planning: vanaf februari de bewoners van verpleeghuizen en vanaf maart de mensen die niet tot de risicogroep horen. Voor die groepen worden ook andere vaccins ingezet, die nog niet alle zorgvuldig uitgevoerde procedures hebben doorlopen. De hele periode van vaccinatie kan wel tot eind september duren.

Landelijk worden de zorgmedewerkers door de GGD gevaccineerd. Dit is vooral omdat het gebruikte vaccin bij min 70 graden bewaard moet blijven. Hoe de vaccinatie op de Waddeneilanden verder gaat plaatsvinden, weten we nog niet. Op ons verzoek buigt het ministerie zich daar momenteel over. Het is – op z’n zachtst gezegd – niet handig als u allemaal voor vaccinatie naar de wal moet afreizen. Zodra er meer over bekend is, hoort u dat natuurlijk van ons.

Rest mij nog te zeggen: ga u vooral laten vaccineren, als het kan. Laten we alle goede initiatieven van 2020 meenemen naar 2021 en de ellende zo snel mogelijk achter ons laten. Ik denk dat we dan wat te vieren hebben!

Elsje de Ruijter

wethouder

Reacties (1)

Door oedacbgtis, 25 03 2021 om 01:53
Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

Plaats een reactie