Bericht van wethouder Elsje de Ruijter (8 april 2020)

Lieve mensen,

Anderhalve meter afstand houden. Zoveel mogelijk thuis blijven. Verzorgingshuizen dicht. Het zijn geen halve maatregelen die onze regering neemt. Dit grijpt heel diep in uw en mijn manier van leven. We zijn geen kluizenaars. Mensen zijn sociale wezens. We willen contact met mensen. Af en toe een arm om iemand heen slaan als die het moeilijk heeft.

We leven inmiddels al weken in deze situatie. En het ziet er niet naar uit dat al deze maatregelen eind april ineens zullen eindigen. We maken er daarom het beste van. Er wordt gekeken of de raadsvergadering via internet gevoerd kan worden. Ik heb gehoord dat bewoners van de Uiterton met hun naasten beeldbellen. Dan kunnen ze elkaar niet alleen spreken, maar ook zien. Je kunt zelfs op je beeldscherm een zoen geven en die komt dan aan de andere kant heel dichtbij. Niet echt, maar wel bijna.

Bij de gemeente gaan nu alle overleggen via internet. Het college van burgemeester en wethouders heeft elke dag corona-overleg. Ook wij werken vanuit huis, en dat lijkt prettiger dan het is. Werk en privé lopen nogal makkelijk door elkaar heen. Kinderen of huisdieren vragen aandacht. Thuis is er geen werkplek die aan alle arbo-eisen voldoet. Maar het is voor niemand makkelijk en zeker niet voor de mensen die niet eens kunnen werken.

Zo goed en zo kwaad proberen we allemaal onze draai te vinden: mensen sporten buiten in kleine groepjes, op gepaste afstand maar toch met elkaar. Muzieklessen worden via internet gegeven. De bridgeclub biedt haar leden digitaal bridgepuzzels aan. Het sportcentrum helpt op afstand om je in beweging te houden.

Ik ben heel benieuwd wat er van deze mooie initiatieven blijft hangen. We gaan straks toch weer langzaam ons gewone leven oppakken. Hebben we dan ontdekt dat je mensen die minder mobiel zijn, via internet toch bij sociale activiteiten kunt betrekken? Ik hoop echt dat we van deze crisis ook iets leren. Iets dat ons sociale leven verrijkt.

Ik wens u veel sterkte de komende tijd. Heb oog voor elkaar!

Elsje de Ruijter
wethouder

Reacties (0)

Plaats een reactie