bericht van wethouder Elsje de Ruijter (30 januari 2021)

Lieve mensen,

De afgelopen week is het aantal besmettingen op Vlieland ineens toegenomen. Ik ben ervan geschrokken, maar ik ben ook teleurgesteld. En ik niet alleen. Vrijwel iedereen die zich al die tijd aan de maatregelen houdt om het virus in te dammen, zal teleurgesteld zijn. Wij doen allemaal ons best, leveren onze vrijheid deels in om onze medemensen te beschermen tegen dit vreselijke virus. Dat doen we echt niet voor ons plezier.

Neem je die vrijheid wél, dan kan dat gevolgen hebben voor het leven van anderen. Schoolkinderen krijgen nu weer volledig thuis onderwijs, omdat het niet verantwoord is om tijdens een uitbraak kinderen naar school te laten komen. Dit verhoogt namelijk het risico op verdere verspreiding. Mensen zitten gedwongen in quarantaine. Ze wachten in spanning de uitslag van de test af. Of erger: ze worden goed ziek van het virus. Dit is geen griepje. Dit is serieus.

Laten we echt állemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Houd afstand tot elkaar. Kom niet in groepen bij elkaar. Heb aandacht voor elkaar, heb lol met elkaar, maar doe dat zoveel mogelijk via de telefoon of via internet. Zolang we dit virus niet onder controle hebben, houden we ons aan de regels.

Elsje de Ruijter

wethouder

Reacties (1)

Door Martijn van Heeringen, 02 02 2021 om 16:21
Helemaal mee eens.
We hebben allemaal inmiddels wel onze eigen opvattingen over welke maatschappelijke overwegingen nu precies de nadruk verdienen; versoepelen of niet? Economie versus ethiek? Ik ben blij dat ik niet in de positie zit om Salomonsoordelen te moeten vellen over kwesties die gaan over mensenlevens, en antwoorden moet vinden op prangende vragen als in wat voor maatschappij wij eigenlijk willen leven. Ik kan bij het kijken naar beelden van plunderende bendes alleen maar zeggen dat ook die ‘burgers’ het niet weten en je van die club niets hoeft te verwachten.
Wij verwachten in onze haastcultuur kant-en-klare antwoorden en een snelle oplossing, zoals een bestelling van Amazon meteen in de bus ligt. Die oplossingen blijven nu al lange tijd uit; burgers worden ongeduldig, de druk op de overheid neemt toe om tegen beter weten in, toch te gaan versoepelen. Ook gezien de laatste uitbraak op Vlieland is zichtbaar dat er onder ons mensen zijn die inmiddels wel klaar zijn met deze Corona-regels-show.
Wat het allemaal niet beter maakt is dat Nederland onderaan bungelt wat betreft effectiviteit van het Corona beleid, alsook hoe het gaat met vaccineren. Neem daarbij het feit hoe pijnlijk duidelijk is dat de wetenschap nog heel veel niet weet van dit virus.
Dan rijst de vraag: heeft het wel zin als wij ons aan de regels houden wanneer niemand in feite de wijsheid in pacht heeft dat de gekozen maatregelen daadwerkelijk gaan helpen om het virus te bestrijden?
Het is prima, en misschien dus zelfs terecht, dat iedereen kritisch blijft en zijn eigen twijfels heeft over de effectiviteit van de regels en maatregelen die de overheid ons als burger al lange tijd oplegt.
Inderdaad: het is niet zeker of een avondklok effect sorteert, of een mondkapje, of afstand houden. Achteraf gezien zal de geschiedenis ons misschien leren dat tegen dit virus geen kruid gewassen zou blijken te zijn. We weten het niet.
Echter, er is in al deze onduidelijkheid maar één zekerheid: als we allemaal leunstoel-virologen gaan worden en (omdat het ons eigenlijk wel goed uitkomt) er onze eigen regels op na gaan houden, dan wordt het chaos en zelfs een leek kan inzien dat chaos de perfecte groeibodem voor een virus is om zich te verspreiden.
Helaas zijn de gevolgen van onzorgvuldigheid vaak niet alleen voor onszelf: anderen, mensen die wij misschien nooit zullen kennen, kunnen door onze eigen onzorgvuldigheid het virus oplopen en sterven. Maar wij hebben tenminste ons leuke feestje gehad, om maar een voorbeeld te geven.
Dus laten we ons allemaal aan de regels houden. Zo geven we de overheidsmaatregelen in ieder geval een kans om vruchten af te kunnen werpen.
Doe het desnoods dan niet voor jezelf, maar wel voor een ander, of uit saamhorigheid met al die mensen die het wel konden opbrengen en zo een uitvaart van een dierbare hebben moeten missen, of hun bedrijf failliet hebben zien gaan.

Plaats een reactie