Bericht van wethouder Elsje de Ruijter (28 november 2020)

Lieve mensen,De zomer op Vlieland leek weer een beetje als vanouds: gezellige drukte, veel toeristen, mooi weer. Nu zijn we weer in een rustige periode aanbeland. Er zijn helaas ook op Vlieland meerdere personen besmet (geweest) met het coronavirus.

In het hele land nemen de aantallen besmettingen toe. Zolang dat niet verandert, zal het kabinet de maatregelen niet versoepelen. De laatste weken van november en de eerste van december zijn de spreekwoordelijke donkere dagen voor Kerst. Wat gaat de komende tijd ons bieden?

Dat vragen wij ons soms net zo goed af als u. Veel is nog onzeker. Wat wel duidelijk is, is dat met de geldende maatregelen helaas het opkleden niet kan doorgaan. Ook al zouden we uit alle macht proberen 1,5 meter afstand tot elkaar te houden in de krappe gangen en kleine woonkamers, dan nog zou opkleden niet zijn wat het hoort te zijn. Bij opkleden hoort ook: elkaar dichtbij in de ogen kijken, in de hoop dat je iets herkent. Of iemands pruik een beetje optillen in de verwachting dat er wel een lok haar onderuit steekt. En ook: het bal demasqué na afloop. Als dat allemaal niet kan, kan opkleden ook niet.

Een intocht van Sinterklaas met publiek bij de aankomst van de pakjesboot is ook zoiets. Hoe voorkom je dat mensen in hun enthousiasme te dicht op elkaar gaan staan om een glimp van de Sint op te vangen? Gelukkig heeft Sinterklaas het al aan de burgemeester laten weten: hij komt wel naar Vlieland, want hij vergeet echt de kinderen op Vlieland niet. Zijn aankomst zal alleen anders gaan dan andere jaren.

En dan komen er nog twee belangrijke feestelijke momenten aan: Kerstmis en Oud en Nieuw. Het lijkt er niet op dat de restaurants weer vol zullen stromen. Hoeveel mensen mogen we dan straks binnen aan tafel ontvangen? Wordt het mogelijk in klein gezelschap de sfeer van het kerstdiner te vangen? Of zitten we straks alleen maar met het eigen huishouden aan de feestelijk versierde tafel? De komende periode zal het ons leren. Hoe ontwikkelen de aantallen besmettingen zich?

Wat doen we vervolgens met Oud & Nieuw? Vooralsnog lijkt het brommerrijden door te kunnen gaan. Dat kan wel op 1,5 meter. Sterker nog: dat is wenselijk om ongelukken te voorkomen. En ongelukken willen we voorkomen. Altijd al, maar vooral nu om de zorg niet extra te belasten. Daarom ook is er een landelijk verbod op het afsteken van vuurwerk. Het is belangrijk dat we ons daaraan houden. Laten we er samen voor zorgen dat de politie zich straks niet een slag in de rondte moet rennen om te handhaven.

Ik ben me ervan bewust u met veel vragen achter te laten. Het zijn vragen waar wij als gemeentebestuur ook nog geen antwoord op hebben. Dat hopen we allemaal snel te krijgen. Het kabinet wil op 8 december meer informatie geven.

Vergeet vooral in deze donkere tijden niet om naar elkaar om te zien. We hebben houvast nodig, een luisterend oor en van tijd tot tijd een goed gesprek. Wees aardig voor elkaar. Houd rekening met elkaar en houd fysieke afstand van 1,5 meter tot diegenen die niet tot uw huishouden horen. Alleen door ons aan de maatregelen te houden krijgen we het aantal besmettingen omlaag.

Namens het college van B&W,

Elsje de Ruijter, wethouder

Reacties (1)

Door iipypnzghu, 28 03 2021 om 21:19
Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

Plaats een reactie