Bericht van wethouder Dick Visser (6 juni 2020)

Beste Vlielanders,

Langzaamaan wordt het weer wat drukker op ons eiland en kunnen we ook goed zien of de maatregelen die we tot nu toe hebben genomen ook effectief zijn. Rond Hemelvaartsdag moest hier en daar nog geïmproviseerd worden; met het Pinksterweekend ging het allemaal al een stuk gemakkelijker.

Afgelopen maandagmiddag zijn ook de terrassen weer open gegaan en was er weer een gezellige drukte in de Dorpsstraat.
Inmiddels krijgt ook het plan voor de Dorpsstraat vorm en kunnen we vanaf volgende week met de invulling beginnen.

We gaan dan een groot deel van de Dorpsstraat vanaf 12.00 uur afsluiten voor alle verkeer en maken er dan een wandelgebied van. We geven dan ook wat meer ruimte voor terrassen en winkels zodat er bijvoorbeeld bij de supermarkten wat meer ruimte is voor de mensen die buiten moeten wachten totdat de boodschappen zijn gedaan.

Fietsen kunnen op diverse plaatsen buiten de Dorpsstraat gestald worden en de hoofdrijbaan in het midden blijft volledig vrij voor voetgangers om zodoende elkaar de ruimte te geven.

Punt van zorg blijft de veerverbinding. Voor de maand juni is er extra capaciteit ingehuurd door Rederij Doeksen maar voor de hoogseizoenmaanden juli en augustus is de dienstregeling nog steeds niet duidelijk. Zeker is wel dat er vooral rond de weekenden erg weinig ruimte beschikbaar is en het is dan ook voor eilanders aan te raden om eventueel geplande reizen ook bij Rederij Doeksen te boeken en niet te wachten tot het bijna zover is.

Financieel krijgt ook de gemeente Vlieland dit jaar een behoorlijke klap te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan de toeristenbelasting; deze zal over 2020 ongeveer een miljoen lager uitvallen.

Het samenwerkingsverband De Waddeneilanden heeft de financiële schade in beeld gebracht en we hebben  samen een aanvraag voor een noodfonds gedaan ter waarde van 38 miljoen euro.
Financiële steun van het Rijk hebben we hard nodig om er voor te zorgen dat we de voorzieningen op de eilanden allemaal in tact kunnen houden en daarmee de leefbaarheid op peil kan blijven.

Dick Visser

Wethouder

Reacties (0)

Plaats een reactie