Bericht van wethouder Dick Visser (3 april 2020)

Beste Vlielanders,

Als plaatsvervangend wethouder ben ik nu drie maanden aan het werk als lid van het college van B&W. En nu zijn we geconfronteerd met de coronacrisis die ook voor Vlieland grote gevolgen heeft. Iedereen realiseert zich dat we op Vlieland voor bijna 100 % afhankelijk zijn van de toeristen die ons eiland bezoeken.

Als wethouder met economie, recreatie & toerisme en financiƫn in mijn portefeuille ben ik dus volop betrokken bij wat er nu gebeurt op Vlieland, op alle Friese Waddeneilanden en in de Provincie. Als eerste hebben we zoveel mogelijk regelingen getroffen om onze eilanders en ondernemers financieel wat meer ruimte te geven. We vertrouwen erop dat dit samen met de regelingen die het rijk heeft getroffen voldoende is om het allemaal te overleven.

Ook voor de gemeente zelf zullen de gevolgen groot zijn, onze begroting is voor een groot deel opgebouwd op inkomsten uit het toerisme. Samen met alle Friese wethouders en gedeputeerden zijn we volop bezig de gevolgen in kaart te brengen en dit onder de aandacht te brengen van onze regering.

Als college onderling hebben we dagelijks via video-conference overleg over de coronacrisis en de situatie op Vlieland. Het valt mij op dat er nog steeds onbegrip is bij ondernemers/verhuurders en gasten over de reden dat de burgemeesters van de Waddeneilanden onze gasten gevraagd hebben niet naar de eilanden te komen. Deze oproep is in lijn met de oproep van de regering om niet onnodig te gaan reizen. Maar de belangrijkste reden is dat  we een heel beperkte medische- en zorgcapaciteit hebben en dat we daar zo zorgvuldig en efficiĆ«nt mogelijk mee om moeten gaan.

Er zijn ook eilanders die nog steeds denken dat we middels een volledig isolement het virus buiten de deur kunnen houden. Ze vergeten dan dat er ook door eilanders gereisd wordt en dat die het ongemerkt ook mee terug kunnen nemen.

Afsluitend wil ik jullie allemaal vragen de genomen maatregelen te respecteren en elkaar te steunen waar dat mogelijk is en bovenal blijf gezond!

Dick Visser
Wethouder

Reacties (0)

Plaats een reactie