Bericht van wethouder Dick Visser (17 april 2020)

Beste Vlielanders,

Nu ruim een maand in de ban van het coronavirus lijkt het erop dat we het in ons land onder controle kunnen houden.

Als college zijn we de afgelopen weken bezig geweest om de gevolgen voor Vlieland op verschillende terreinen in beeld te brengen. Omdat we op Vlieland voor bijna 100 % afhankelijk zijn van het toerisme hebben we uiteindelijk allemaal met de gevolgen te maken en moeten we ons uiterste best doen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Daarom vragen we zoveel mogelijk ondersteuning van het Rijk om straks weer uit dit dal te kunnen komen.

Afgelopen weken hebben we via alle mogelijke kanalen onze zorgen en problemen onder de aandacht van Den Haag gebracht. Dit doen we samen met de andere Waddeneilanden, want samen staan we sterk en onze problemen zijn hetzelfde. Ook de Provincie erkent onze specifieke problemen en ondersteunt ons uitstekend.

Inmiddels lijkt het erop dat we voorlopig in een 1,5 meter maatschappij zullen leven. Dit zal voor veel bedrijven en stichtingen op ons eiland nog veel problemen opleveren omdat dit tot een heel andere exploitatie leidt dan tot nu toe het geval was.

We gaan vanaf komende week in gesprek met ondernemers, stichtingen en andere sectoren over de gevolgen van de coronamaatregelen, met als doel om met zijn allen oplossingen te vinden om Vlieland straks weer zo goed mogelijk te laten draaien.

De komende maanden, het toeristenseizoen, is normaal gesproken de periode waarin door de Vlielandse bedrijven de grootste omzet gemaakt wordt. Dit jaar in een 1,5 meter economie, zal dat geheel anders zijn en de gevolgen zullen we nog lang blijven voelen.

Ook als gemeente zullen we de komende jaren een ander financieel plaatje hebben dan dat we de afgelopen jaren gewend waren. Onze hoop is gevestigd op een stevig financieel reddingsplan vanuit het Rijk. Alleen dan zullen we onze ondernemingen en gemeentelijke voorzieningen in stand kunnen houden.

Het opstarten na deze coronacrisis zullen we met zijn allen moeten doen en ik wil u dan ook allemaal vragen om daar op een positieve wijze een bijdrage aan te leveren.

Dick Visser

Wethouder

Reacties (0)

Plaats een reactie