Bericht van burgemeester Tineke Schokker ( 27 juni 2020)

Samen genieten op Vlieland, bos, duinen, strand, de zee het dorp, noem het maar. Dat genieten gunnen we iedereen; inwoners en gasten. En wat is een mooiere plek dan Vlieland, zelfs in coronatijd. Ondernemers, inwoners en gemeente hebben met z’n allen hard gewerkt om Vlieland corona-proof te maken. Binnen de maatregelen die de regering heeft ingevoerd en die, we zouden het bijna vergeten, in ons aller belang zijn.

De Dorpsstraat wordt na 12 uur ‘s middags fietsvrij, er komen markeringen om zo goed mogelijk afstand te kunnen houden, bij de veerdam is al van alles geregeld en we hebben flyers gemaakt. Ondernemers richten hun bedrijf in binnen de kaders van de corona-maatregelen. En we huren gastheren en -vrouwen in om u allen wegwijs te maken.

Wat ons niet helpt zijn al die zelfbenoemde deskundigen die van alles roepen. En vooral: het altijd beter denken te weten. Voor hun ‘moment of fame’ op de tv. Terwijl we één ding zeker weten: dat we het juist niet precies weten. Zoals premier Rutte maanden geleden al zei: we hebben maar 50% kennis en we moeten 100% van de besluiten nemen. Het is dus een zoektocht binnen een situatie die we niet eerder hebben meegemaakt.

Wat onze regering doet is wat mij betreft het hoogst haalbare: de adviezen van het Outbreak Management Team serieus nemen en daarop de keuzes bepalen. Dat betekent dat besluiten na verloop van tijd heroverwogen worden omdat er steeds meer kennis komt over het coronavirus en vooral over welke maatregelen effectief zijn.

Wat we wel weten: we zijn er nog niet. Ondanks dat het, zeker als je op zo’n prachtige locatie als Vlieland bent, net voelt alsof er niets aan de hand is. We moeten nog steeds rekening houden met mogelijke corona-besmettingen. En die 1,5 meter afstand die zo onnatuurlijk voelt moeten we dan ook nog steeds aanhouden.

Iemand vroeg me: ‘wie gaat dat allemaal handhaven?’. Simpel antwoord: uzelf. Je eigen verantwoordelijkheid nemen en volwassen om gaan met alle regels. Je gewoon houden aan de 1.5 meter afstand, de mondkapjes aan boord, in je eentje boodschappen doen, noem het maar op.

Moeilijk? Welnee. Nodig? Helaas nog steeds.

En gelukkig is er al veel meer ruimte gekomen. Er is bijvoorbeeld geen oproep meer om binnen te blijven. Nu is het: vermijd drukte. Maar drukte wilde u op Vlieland waarschijnlijk toch al niet bij voorkeur opzoeken. En wat leuk is: u kunt de ‘drukte-app’ downloaden zodat u kunt zien waar veel mensen zijn.

Het openbaar vervoer, waar ook onze veerdienst onder valt, mag weer op 100% (zitplaats)capaciteit mensen vervoeren. Ook dat is een hele puzzel, maar dat er meer ruimte komt zo vlak voor het hoogseizoen geeft lucht. Tegelijkertijd stelt deze verruiming hoge eisen aan de veerdienst en vooral aan ons als passagiers.

Hou vol, onder andere voor je oma, voor je buurman, voor jezelf. Neem je verantwoordelijkheid en neem de maatregelen serieus. En intussen: geniet van al het moois hier op Vlieland.

Reacties (1)

Door jan schakelaar, 29 06 2020 om 10:00
Prima bericht. Afgelopen zaterdag echter in een van de supermarkten volstrekt onverantwoordelijke situatie. Hoe moet datbin hoogseizoen? Aantal mensen per winkel maximeren?

Plaats een reactie