Bericht van burgemeester Tineke Schokker (23 januari 2021)

Beste mensen,

Als je hier op Vlieland in deze tijd van het jaar ’s avonds een stukje loopt of fietst kom je meestal weinig mensen tegen. Ik loop laat op de avond altijd een laatste rondje met m’n hond en dan lijkt het wel alsof ik de enige inwoner van Vlieland ben. Behalve als het waait is het dan helemaal stil met op de achtergrond het geluid van de zee. En als het helder is een prachtige sterrenhemel.

De avonden zullen nog stiller worden nu er vanaf zaterdag een avondklok is ingevoerd. Tussen 21.00 en 4.30 uur mag niemand buiten zijn. Daar zijn een paar uitzonderingen op die u kunt nalezen in het overzicht op de achterkant van deze nieuwsbrief. Om er voor te zorgen dat we binnen afzienbare tijd de grootste corona-ellende achter ons hebben gelaten is een aanscherping van de maatregelen nodig gebleken. Leuk? Absoluut niet. Maar wel noodzakelijk omdat het aantal besmettingen onvoldoende daalt en we het risico lopen op een derde golf in maart.

Soms kan het niet anders dan dat er toch mensen naar buiten móeten. Denk aan calamiteiten waarbij hulpverleners aan het werk moeten. Er is door werkgevers uitgezocht voor wie dat eventueel kan gelden en die medewerkers krijgen een werkgeversverklaring die bewijst dat het hen is toegestaan dan wel buiten te zijn. Omdat in eerste instantie de avondklok vroeger leek te zullen ingaan is er overleg geweest met rederij Doeksen. Nu de avondklok om 21.00 uur ingaat kan iedereen na ontscheping op tijd thuis zijn. De rederij is zich er van bewust dat het nodig is dat nu nóg meer dan anders de boot op tijd op Vlieland moet zijn.

Ik hoop oprecht dat we het niet laten aankomen op handhaving, maar dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt en binnen is en blijft gedurende de avondklok. Als we ons met z’n allen goed houden aan alle corona-maatregelen inclusief de avondklok dan hebben we de meeste kans dat we over niet al te lange tijd weer terug gaan naar (veel) meer verruimingen en op enig moment weer terug naar normaal.

Blijf oog houden voor elkaar en meld het als er zorgen zijn over mensen die dreigen te vereenzamen of die anderszins tussen wal en schip raken. Al kunnen we niet echt samen zijn, we hebben elkaar wel nodig. En weet: we komen hier met z’n allen door heen!

Tineke Schokker, burgemeester

Reacties (0)

Plaats een reactie