Bericht van burgemeester Tineke Schokker (19 december 2020)

Beste mensen

December is voor mij ieder jaar de maand van licht en duisternis. De kortste dagen en dus veel duisternis. Prachtig omdat je bijvoorbeeld in heldere donkere nachten hier op Vlieland dan een fantastische sterrenhemel hebt. En ieder jaar is er vooral in december ook licht in de duisternis. ’s Avonds branden er allemaal lichtjes die ook op Vlieland weer overal zijn opgehangen. En die prachtig warm licht geven in de duisternis.

We kijken allemaal uit naar licht in de corona-duisternis. Licht aan het einde van de tunnel. Het grootste deel van het jaar heeft in het teken gestaan van corona. Voor ons als inwoners en ook voor onze ondernemers aangrijpend en ingrijpend. Zeker voor de mensen die te maken hebben (gehad) met de directe effecten van corona; zorg voor je baan of je onderneming, ziekte, angst en eenzaamheid.

Intussen houden we met elkaar de kop ervoor. Er wonen mensen in de nieuwe Zeester-huizen, sterker nog, de woningen met hun bewoners aan de westkant lijken er altijd gestaan te hebben. En aan Boswijk wordt volop gebouwd. De zorgvilla staat er en is bijna klaar. Bewoners en personeel van de Uiterton hebben kort geleden een kijkje in het nieuwe gebouw kunnen nemen en ik was blij te horen dat er veel enthousiasme was. Binnen de corona-richtlijnen is de creativiteit op Vlieland groot. We zijn gewend dat we ons met heel veel zaken zelf moeten redden. En als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Geen nieuwjaarsreceptie mogelijk? Dan nemen we de speech wel op. Een groepje eilanders heeft een veel leuker plan bedacht en over de resultaten daarvan zult u binnenkort meer horen.

Het komende jaar staat er ook weer genoeg te gebeuren. Denk alleen maar aan Boswijk. De oude Uiterton verdwijnt en de zorgvilla zal al heel snel in het nieuwe jaar bewoond worden. En Vlieland krijgt een nieuwe burgemeester, nu ik heb aangegeven te gaan stoppen. We vieren de bevrijding in 2021 extra groots. Dit jaar was het de bedoeling het 75-jarige bevrijdingsfeest te vieren, maar dat is vanwege corona niet doorgegaan. Dus vieren we in 2021 het 75+1 jubileum. Ontwikkelingen gaan ondanks corona door; we passen ons aan maar laten ons niet tegenhouden.

Een bijzondere decembermaand dit jaar. Waar we hoopten op zo langzamerhand wat meer ruimte, was de speech van onze premier van maandag 14 december heel duidelijk. Bepaald nog geen verruiming in de maatregelen. Die ruimte kan er natuurlijk pas komen als we het coronavirus voldoende weten terug te dringen. En daarvan is op dit moment helaas nog geen sprake. Het worden bijzondere feestdagen: zoveel mogelijk thuis blijven en met kerst maximaal drie personen uitnodigen. Waar dat voor veel mensen juist vaak dagen waren waarop je met z’n allen kon genieten van de warmte van het samen zijn. En waar, het moet toch ook gezegd worden, ook in normale omstandigheden eenzaamheid juist tijdens de feestdagen extra gevoeld werd.

Omkijken naar elkaar: altijd, maar zeker nu. Laat niemand in eenzaamheid tussen wal en schip raken. Sociale media kunnen daarbij helpen en laat die dan ook sociaal zijn: vriendelijk, empathisch en met begrip voor verschillende standpunten. En we weten: er komt een moment waarop we weer wél iemand een arm om de schouder mogen leggen, weer meer echt samen kunnen zijn.

Ik wens ons allemaal: hoop en licht in deze donkere decembermaand.

Reacties (1)

Door josqnbayxm, 14 03 2021 om 02:01
Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

Plaats een reactie