Collegeblog

 • Tot hier en hoe verder?

  Eigenlijk is het ongebruikelijk dat de burgemeester een stukje schrijft over de coalitieonderhandeling. Als burgemeester sta je namelijk boven de partijen en heb je een zekere afstand tot dit proces.

 • Bericht van burgemeester Michiel Schrier 5 maart 2022

  Oekraïne

  Ruim een week geleden is de ergste nachtmerrie voor de inwoners van Oekraïne werkelijkheid geworden. Met de inval van Rusland (lees Poetin) in een soeverein land met een democratisch gekozen regering worden alle grenzen overschreden. Meer dan 40 miljoen mensen worden blootgesteld aan oorlog en geweld. De vluchtelingenstroom is volop op gang gekomen. Vrouwen en kinderen proberen te ontsnappen aan de oorlog en mannen blijven om hun land te verdedigen. Iedere oorlog is een afschuwelijke en zinloze daad tegen de menselijkheid, waar ter wereld ook. Dat dit nu gebeurt aan de randen van Europa door de agressor Poetin maakt dat het gevoelsmatig erg dichtbij komt.

 • Bericht van burgemeester Michiel Schrier 8 januari 2022

  op weg in 2022!

  Afgelopen jaarwisseling was de tweede Oud & Nieuw waarbij coronamaatregelen het sociale leven beperkten. Dus weer geen schuurfeest, maar wel een mooie krant vol nieuwjaarswensen van en voor Vlielanders die, muzikaal omlijst, met een platte kar door het dorp is rondgebracht door de organisatie van het schuurfeest. Wat een leuk initiatief!

 • Bericht van burgemeester Michiel Schrier 24 december 2021

  Een aantal dagen loop ik al rond met de inhoud van deze column in mijn hoofd. Zeker nu de maatregelen tegen corona weer de vorm van een ‘lockdown’ hebben gekregen. Het kan moeilijk zijn om dan toch nog positief te blijven. Het spreekwoordelijke licht aan het eind van de tunnel is zo langzamerhand een knipperlicht geworden. Juist die onzekerheid maakt dat mensen het zwaar hebben. De komende weken zal het sociale leven grotendeels stil liggen en dat gaat mij aan het hart. Juist in een tijd dat nabijheid en familie centraal staan. Deze situatie raakt ons allemaal en iedereen gaat er anders mee om.

 • Bericht van wethouder Dick Visser 4 december 2021

  Beste Vlielanders

  Twee weken geleden dachten we nog met wat improviseren zaterdag 4 december toch een Sinterklaasfeest te kunnen vieren, met een optocht door het dorp en aansluitend opkleden buiten in de Dorpsstraat. Helaas zagen de organisatoren zich vorige week toch genoodzaakt om deze festiviteiten weer af te blazen omdat Corona opnieuw de overhand heeft. Wij begrijpen dit besluit als gemeente, maar vinden het ontzettend jammer.

 • Bericht van wethouder Elsje de Ruijter 20 november 2021

  Waddenprogramma

  “Vijf bloeiende en levendige gemeenschappen. Dat willen de Waddeneilanden zijn én blijven. Eilanden waar het goed wonen, leven, ondernemen en recreëren is en waar duurzaamheid en een circulaire economie hoog in het vaandel staan.”

 • Bericht van wethouder Elsje de Ruijter 2 oktober 2021

  Week van de ontmoeting

  Eenzaamheid. Het is vaak niet zichtbaar. Er openlijk voor uitkomen dat je af en toe eenzaam bent, doen we niet zo makkelijk. Het is ook niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen. Er wordt weinig over gepraat. Het kan voelen als eigen falen als je eenzaam bent. Daarin willen we vanaf deze week verandering brengen.

 • Bericht van burgemeester Michiel Schrier 28 augustus 2021

  Overlast jongeren

  Feestende groepen jongeren, zowel van Vlieland als van de wal, hebben deze zomer ’s nachts veel overlast veroorzaakt. Op en rond het Vuurboetsduin maar ook rond de ijsbaan, sporthal Flidunen en op het strand.

  Jammer genoeg bleef het niet altijd bij feesten, maar was er naast geluidsoverlast ook sprake van vernielingen, overmatig drankgebruik en vechtpartijen. Ook bleef er vaak veel vuil en rommel achter, zoals gebroken glas.

 • Bericht van wethouder Elsje de Ruijter 7 augustus 2021

  Lieve mensen,

  Het is zover. Met gepaste trots opent gemeente Vlieland de inschrijving voor de woningen in de Boswijk. Het is een belangrijke stap op weg naar een woonwijk voor senioren op Vlieland. Een weg die in feite in 2015 begon met de aankoop van de Uiterton en vanaf 2017 volgde de samenwerking met de Kwadrantgroep/Palet, die al die tijd met ons is blijven geloven in de haalbaarheid

 • Bericht van burgemeester Michiel Schrier 3 juli 2021

  Zomer!

  Alhoewel het aan het weer nog niet echt te merken is zijn we echt de zomer ingegaan. Dat betekent ook meer drukte door toeristen.

  Vorig jaar was de Dorpsstraat in het hoogseizoen deels afgesloten voor fietsen. Dit was nodig om de maatregelen rondom afstand houden in acht te kunnen nemen, ook op de terrassen die in verband hiermee ruimer opgezet mochten worden. Op basis van een onderzoek heeft de raad besloten ook dit jaar twee maanden lang (in juli en augustus) de Dorpsstraat tussen 11:00 en 18:00 uur af te sluiten voor fietsen.

 • Bericht van wethouder Dick Visser 4 juni 2021

  Beste Vlielanders,

  Zaterdag 5 juni krijgen we weer een stuk minder corona-beperkingen. We krijgen weer meer vrijheid, vrijheid waar we al lange tijd op wachten.

  Dat we nu meer ruimte krijgen is voornamelijk te danken aan de vaccinaties. Inmiddels is meer dan de helft van de Nederlanders ingeënt en dat zorgt ervoor dat we een stuk minder besmettingen hebben en de druk op de ziekenhuizen snel afneemt.

 • Bericht van burgemeester Michiel Schrier 22 mei 2021

  Een warm welkom

  Op 10 mei was mijn installatie als uw nieuwe burgemeester. Ondanks alle maatregelen die vanwege de coronapandemie genomen moesten worden voelde het als een warm welkom. Om te beginnen wil ik alle inwoners bedanken voor de mooie videoboodschappen. Dat was een bijzonder leuke verrassing! Ik zal het filmpje nog een keer moeten nakijken om alle uitnodigingen die er in verstopt zitten gestand te doen. Dank ook aan de mensen die de uitvoering ter hand hebben genomen. Dat geldt niet alleen voor de video, maar ook voor de goede organisatie van de installatie. De dagen erna mocht ik nog verschillende bloemen, kaarten en uitnodigingen ontvangen. Heel erg fijn!

 • Bericht van wethouder Dick Visser 10 april 2021

  Beste Vlielanders,

  Inmiddels is het april en zitten we al bijna vier maanden in een lockdown. Gelukkig mogen en kunnen we allemaal nog wel reizen. Daar maken vooral onze gasten ook gebruik van.

 • Bericht van burgemeester Tineke Schokker 20 maart 2021

  Corona: het blijft nog steeds spannend! Was er heel lang geen enkel positief testresultaat, inmiddels zijn er verschillende Vlielanders geweest bij wie geconstateerd is dat ze besmet zijn geraakt met het Covid-19 virus. Dat levert zorg en spanning op. In de eerste plaats natuurlijk bij degene die positief is getest. Bij de mensen vlak om de persoon heen, maar ook bij andere Vlielanders.

 • Bericht van burgemeester Tineke Schokker 22 februari 2021

  twee keer in de roos

  Deze week was voor Vlieland een week met in ieder geval twee markante gebeurtenissen. Beide van belang voor Vlieland en tegelijk totaal verschillend van elkaar: de voordracht voor de nieuwe burgemeester en het vaccineren van ruim 300 inwoners van Vlieland.

 • bericht van wethouder Elsje de Ruijter (30 januari 2021)

  Lieve mensen,

  De afgelopen week is het aantal besmettingen op Vlieland ineens toegenomen. Ik ben ervan geschrokken, maar ik ben ook teleurgesteld. En ik niet alleen. Vrijwel iedereen die zich al die tijd aan de maatregelen houdt om het virus in te dammen, zal teleurgesteld zijn. Wij doen allemaal ons best, leveren onze vrijheid deels in om onze medemensen te beschermen tegen dit vreselijke virus. Dat doen we echt niet voor ons plezier.

  Reacties: 1
 • Bericht van burgemeester Tineke Schokker (23 januari 2021)

  Beste mensen,

  Als je hier op Vlieland in deze tijd van het jaar ’s avonds een stukje loopt of fietst kom je meestal weinig mensen tegen. Ik loop laat op de avond altijd een laatste rondje met m’n hond en dan lijkt het wel alsof ik de enige inwoner van Vlieland ben. Behalve als het waait is het dan helemaal stil met op de achtergrond het geluid van de zee. En als het helder is een prachtige sterrenhemel.

 • Bericht van wethouder Elsje de Ruijter (9 januari 2021)

  Lieve mensen,

  We hebben 2020 zonder veel knallen, maar met het geronk van brommers en motoren toch een beetje op z’n Vlielands, kunnen afsluiten. Afsluiten is ook terugblikken.

  Maar terugblikken op een jaar waarin zó veel gebeurde, dat het wel leek alsof de wereld op zijn kop stond, is voor iedereen anders. Misschien heeft u een dierbare verloren, bent u zelf ziek geweest of heeft u zich eenzaam gevoeld. Misschien kon u niet werken of moest dat op een andere manier. Misschien vond u het juist wel prettig rustig en genoot u van de blauwe lucht zonder vliegtuigstrepen. Kortom: terugblikken is zeer persoonlijk en laat ik liever aan uzelf over.

  Reacties: 1
 • Bericht van burgemeester Tineke Schokker (19 december 2020)

  Beste mensen

  December is voor mij ieder jaar de maand van licht en duisternis. De kortste dagen en dus veel duisternis. Prachtig omdat je bijvoorbeeld in heldere donkere nachten hier op Vlieland dan een fantastische sterrenhemel hebt. En ieder jaar is er vooral in december ook licht in de duisternis. ’s Avonds branden er allemaal lichtjes die ook op Vlieland weer overal zijn opgehangen. En die prachtig warm licht geven in de duisternis.

  Reacties: 1
 • Bericht van wethouder Elsje de Ruijter (28 november 2020)

  Lieve mensen,De zomer op Vlieland leek weer een beetje als vanouds: gezellige drukte, veel toeristen, mooi weer. Nu zijn we weer in een rustige periode aanbeland. Er zijn helaas ook op Vlieland meerdere personen besmet (geweest) met het coronavirus.

  Reacties: 1
 • Bericht van wethouder Dick Visser ( 17 oktober 2020)

  Corona en een gedeeltelijke lockdown op Vlieland

  Beste Vlielanders,

  Met zijn allen zijn we de zomermaanden goed doorgekomen, maar in september kregen we dan toch te maken met de eerste besmette Vlielanders. Dat geeft maar weer aan dat ook wij gewoon deel uitmaken van de grote wereld. Na de eerste positief op covid-19 geteste inwoner van Vlieland volgden er tot en met 14 oktober nog 10 positieve uitslagen. Gelukkig hebben we hier nog geen mensen die er ernstig ziek van zijn geworden.

 • Bericht van wethouder Elsje de Ruijter (3 oktober 2020)

  Lieve mensen,

  Afgelopen week kregen we bericht van de Veiligheidsregio dat op Vlieland een inwoner besmet is met COVID-19. Dat was schrikken! Tegelijkertijd realiseren we ons maar al te goed dat we niet in een geïsoleerde omgeving leven – en gelukkig maar. Onze bedrijvigheid gaat door, ondanks de beperkingen die de aanwezigheid van het virus iedereen oplegt. Er reizen gasten en werklui naar en van Vlieland, maar ook wij inwoners zelf reizen naar de wal en weer terug.

 • Bericht van wethouder Dick Visser (28 augustus 2020)

  Beste Vlielanders,

  Nu het seizoen al aardig op zijn eind loopt en het weer wat rustiger begint te worden, kunnen we voorzichtig terugkijken op een redelijk goed verlopen vakantieperiode.

  Ondanks dat er door de huisartsen veel getest is op besmetting met het coronavirus hebben we tot nu toe één positief testresultaat. Vanmorgen werd mij nog gevraagd waarom hier niet meer over bekendgemaakt wordt. Ten eerste is de communicatie hierover de verantwoordelijkheid van de GGD en zijn we als gemeente ook afhankelijk van de informatie die we van hen krijgen.

  Daarnaast moeten we natuurlijk heel zorgvuldig omgaan met de privacy van de gast maar ook met die van de logiesverstrekker.

 • Bericht van burgemeester Tineke Schokker (8 augustus 2020)

  Ik ben wel klaar met het virus

  Was het maar zo simpel. Want wij zijn misschien ‘wel klaar met het virus’, maar het virus is duidelijk nog niet klaar met ons. En dus kwam premier Rutte terug van vakantie om toch weer een persconferentie te geven. Een persconferentie met een duidelijke boodschap. Het corona-virus is niet verslagen en dat betekent dat we ons nog steeds aan de basisregels moeten houden. Om te voorkomen dat het virus op grote schaal oplaait en nog meer slachtoffers maakt en ook om te voorkomen dat er strengere maatregelen nodig zijn.

 • Bericht van wethouder Dick Visser (4 juli 2020)

  "Samen voor een goed zomerseizoen”

  Vandaag is het zover, de zomermaatregelen gaan in. Daarmee geven we elkaar de broodnodige anderhalve meter ruimte én zorgen we ervoor dat vakantiegangers veilig en onbezorgd van Vlieland kunnen genieten. Want we hebben er met zijn allen naar uitgekeken om weer gasten te kunnen verwelkomen op Vlieland. Om een zomer te gaan draaien die, binnen de corona-maatregelen, lijkt op de zomers die we gewend zijn. Misschien met net iets minder gasten en omzet dan normaal, maar minstens zo ontspannen, levendig en gezellig. En dat op zo’n manier dat niemand bang hoeft te zijn voor zijn of haar gezondheid.

 • Bericht van burgemeester Tineke Schokker ( 27 juni 2020)

  Samen genieten op Vlieland, bos, duinen, strand, de zee het dorp, noem het maar. Dat genieten gunnen we iedereen; inwoners en gasten. En wat is een mooiere plek dan Vlieland, zelfs in coronatijd. Ondernemers, inwoners en gemeente hebben met z’n allen hard gewerkt om Vlieland corona-proof te maken. Binnen de maatregelen die de regering heeft ingevoerd en die, we zouden het bijna vergeten, in ons aller belang zijn.

  Reacties: 1
 • Bericht van wethouder Elsje de Ruijter (13 juni 2020)

  Lieve mensen,

  Steeds meer mensen lijken hun geduld een beetje te verliezen. Ze worden iets nonchalanter als het gaat om het navolgen van de maatregelen tegen corona. Aan de wal is zelfs met auto’s een Elfstedentocht gereden als protest tegen de social distancing. Hoewel ik best begrijp dat mensen zo langzamerhand de maatregelen een beetje beu zijn, vind ik dat je de naam van de tocht aller tochten niet voor zo’n actie mag misbruiken.

 • Bericht van wethouder Dick Visser (6 juni 2020)

  Beste Vlielanders,

  Langzaamaan wordt het weer wat drukker op ons eiland en kunnen we ook goed zien of de maatregelen die we tot nu toe hebben genomen ook effectief zijn. Rond Hemelvaartsdag moest hier en daar nog geïmproviseerd worden; met het Pinksterweekend ging het allemaal al een stuk gemakkelijker.

 • Bericht van burgemeester Tineke Schokker ( 30 mei 2020)

  Beste mensen,

  Zoals één van onze ondernemers van de week tegen me zei: ‘Het wordt weer wat normaler, er is wat reuring en we krijgen wat meer mensen in de winkels. Maar je weet ook dat we nog steeds voorzichtig moeten zijn’. Er komen zo langzamerhand wat meer toeristen en iedereen is bezig met maatregelen om zijn of haar onderneming corona-proof te maken en te houden.

  Datzelfde geldt ook voor de openbare ruimte. En dat is best een uitdaging, maar we werken er met z’n allen hard aan.

 • Bericht van wethouder Elsje de Ruijter (16 mei 2020)

  Lieve mensen,

  Wie het nieuws volgt, zou soms bijna denken dat er alleen nog maar corona is. Alles staat op een of andere manier in een corona-schijnwerper. Dat is ook heel logisch, want alles hangt met elkaar samen. Toch zijn er ook zaken die minder belicht worden. Zaken die we wel belangrijk vinden, maar die even in een donker hoekje zijn komen te liggen.

 • Bericht van wethouder Dick Visser (9 mei 2020)

  Beste Vlielanders,

  Terwijl ik dit schrijf is het donderdag, de dag na de toespraak van premier Rutte waarin versoepeling van de maatregelen afgekondigd werden.

 • Bericht van wethouder Elsje de Ruijter (1 mei 2020)

  Lieve mensen,

  U maakt zich ongerust. Dat begrijpen we. Uw signalen nemen we zeer serieus. Als het binnen onze mogelijkheden ligt, doen we er iets mee. Is iemand anders daarvoor verantwoordelijk, dan nemen we het mee in een gesprek. Ambtenaren en college hebben bijna dagelijks contact met ondernemers, rederij, school, sportcentrum, huisartsen.

 • Bericht van burgemeester Tineke Schokker (24 april 2020)

  de zucht van Rutte

  Meer dan 7,5 miljoen mensen keken dinsdagavond naar de persconferentie van minister-president Rutte. Dat waren er meer dan die er destijds naar het huwelijk van onze koning en koningin keken. Wat had ik graag gewild dat het dinsdagavond om een dergelijke mooie gebeurtenis was gegaan waarvoor we met z’n allen voor de tv zaten.

 • Bericht van wethouder Dick Visser (17 april 2020)

  Beste Vlielanders,

  Nu ruim een maand in de ban van het coronavirus lijkt het erop dat we het in ons land onder controle kunnen houden.

 • Bericht van wethouder Elsje de Ruijter (8 april 2020)

  Lieve mensen,

  Anderhalve meter afstand houden. Zoveel mogelijk thuis blijven. Verzorgingshuizen dicht. Het zijn geen halve maatregelen die onze regering neemt. Dit grijpt heel diep in uw en mijn manier van leven. We zijn geen kluizenaars. Mensen zijn sociale wezens. We willen contact met mensen. Af en toe een arm om iemand heen slaan als die het moeilijk heeft.

 • Bericht van wethouder Dick Visser (3 april 2020)

  Beste Vlielanders,

  Als plaatsvervangend wethouder ben ik nu drie maanden aan het werk als lid van het college van B&W. En nu zijn we geconfronteerd met de coronacrisis die ook voor Vlieland grote gevolgen heeft. Iedereen realiseert zich dat we op Vlieland voor bijna 100 % afhankelijk zijn van de toeristen die ons eiland bezoeken.

 • Bericht van burgemeester Tineke Schokker (1 april 2020)

  Beste inwoners van Vlieland,

  Heel dubbel: prachtig weer, maar tegelijkertijd de ongrijpbare dreiging van het coronavirus en de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven. Respect voor de wijze waarop de meeste mensen er hier op Vlieland mee omgaan. Ook respect hoe er in deze lastige tijden hard gewerkt wordt om er voor te zorgen dat het leven hier zo goed mogelijk kan doorgaan.

 • Bericht van burgemeester Tineke Schokker (25 maart 2020)

  Beste inwoners van Vlieland

  De lente is duidelijk begonnen, de natuur ontwaakt en het is heerlijk zonnig weer. Maar iedereen voelt dat er iets aan de hand is, het is veel te rustig op het eiland. 
  En als je de krant leest of tv kijkt realiseer je je: we zitten er in Nederland middenin. Daarom weer, zoals toegezegd, een extra nieuwsbrief van de gemeente.

 • Bericht van burgemeester Tineke Schokker (18 maart 2020)

  Beste Vlielanders,

  Zondagmiddag heeft het kabinet vergaande maatregelen aangekondigd in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Eén van die maatregelen betreft de sluiting van horecabedrijven voor de komende drie weken.

Archief